Juttusarja ”Miten kansanterveys näkyy ja tuntuu kodeissa ja työpaikoilla”
Juttusarjassamme julkaisemme tarinoita Suomen Kansanterveysyhdistyksen ympäriltä kertoaksemme, miten kansanterveys on läsnä meidän jokaisen elämässä. Ensimmäisessä jutussa äänen ja kasvot kansanterveydelle antaa Suomen Kansanterveysyhdistyksen omistaman ravintolatoimija Kanrestan työntekijä Jeena.
Jeena Westerholm sai 25-vuotiaana aivoinfarktin. Nainen oli nuori ja voimissaan, kun aivoinfarkti iski yllättäen kesken ulkomaanmatkan. Nuoruuden kuvioissa oli silloin paljon matkustelua ja töitä ulkomailla. Elämä oli vauhdissa. Jeena oli juuri palkattu apulaisravintolapäälliköksi ja ura oli saanut hyvän startin. Yhtäkkinen pysähdys pysäytti kaikki suunnitelmat. Alkoi tutkimukset, jossa aivoinfarktin syytä selvitettiin. Vika löytyikin sydämestä, jossa tähystystutkimuksen seurauksena ei löytynyt vain yksi, vaan kolme synnynnäistä sydämen eteisväliseinässä olevaa reikää, joista suurin oli 8mm kokoinen. Sydämen reikien paikkaaminen vaati avosydänleikkauksen.
Sydämen eteisväliseinän aukko on verrattain yleinen sydänvika, joka tulee yleensä esiin jo vauvaiässä tai varhaislapsuudessa. Yleensä synnynnäinen sydänvika antaa jotain merkkejä itsestään, mutta Jeenan kohdalla mitään hälyttävää ei huomattu missään vaiheessa. Jeena oli lapsena perusterve ja liikkui paljon. Sydänvika ei näkynyt eikä tuntunut, eikä sitä päällepäin voinut huomata. Suurella osalla lapsista sydämen reikä umpeutuu itsestään, mutta Jeenalla reikiä oli kolme, jotka eivät olleet umpeutuneet. Sydämestä lähtenyt verenhyytymä päätyi aivoihin ja aiheutti nuorelle aikuiselle aivoinfarktin. Ja näin reitti sydämeenkin saatiin jäljitettyä.
Vaikka oli onni, että syy löytyi ja sydän voitaisiin leikata, tutkimukset, epätietoisuus ja leikkausjonossa odottaminen oli masentavaa. Kaikki oli pysähdyksissä. Jeenaa myös mietitytti, miten jaksaisi kohdata leikkauksen ja tsempata siitä toipumisen, jos mieli painuu maahan? Pakotettu äkkipysähdys pelotti myös työn kannalta. Miten hienosti startanneelle uralle käy? Kuka palkkaa sairaslomalta? 25v-vuotiaana energisenä työtätekevänä ihmisenä Jeena tunsi olonsa yhtäkkiä kotiin kahlituksi.
Leikkaus sujui kuitenkin hyvin ja Jeenan toipuminen meni hyvin ja nopeasti. ”Nyt tämä on hoidettu, tästä se lähtee!” oli fiilis, kun sydänvika oli saatu korjattua. Leikkausta seurasi uusi työ ja ikioma koti. Uuden aivoinfarktinkaan todennäköisyyttä ei enää ole. Ainoastaan toispuoleinen näkökentän puutos jäi.
Nyt Jeena elää korjatulla sydämellä täyttä elämää, kuin kuka tahansa muukin työikäinen perheellinen. Jälkeenpäin Jeena on miettinyt, että vaikka 25-vuotiaalle tuo kokemus oli aika pysäyttävä, oli silti onni, että kaikki tapahtui ennen lastensaantia. Olisiko sydän esimerkiksi kestänyt raskaudet?
”Tämä kokemus on tehnyt minusta henkisesti vahvemman ihmisen. En ehkä hätkähdä ihan pienestä. Meillä on Suomessa hyvä terveydenhuolto ja sairaanhoito on Suomessa ensiluokkaista. Paljon nähtiin vaivaa, että selvisi mikä minulla oli. Olen todella onnellinen siitä, että Suomessa näin hyvä hoito kuuluu ihan kaikille. Olen kiitollinen siitä. Omassa elämänrepussani on nyt tämä kokemus enemmän. Olen kiitollinen siitäkin. Ja kaikesta saamastani hoidosta.”
29.9.2020 vietetään Maailman sydänpäivää. Suomen Kansanterveysyhdistyksen jäsenjärjestö Suomen Sydänliitto toimii, jotta Suomessa olisi vähemmän ennenaikaisia sydän- ja verisuonisairauskuolemia. Neljä jäsenjärjestömme Lastentautien tutkimussäätiö, MIELI Suomen Mielenterveys ry, Suomen Sydänliitto ry ja Vanhustyön keskusliitto tekevät elintärkeää työtä mielenterveyden vahvistamisen, inhimillisen kärsimyksen, kuolemien ja työkyvyttömyyden vähentämiseksi sekä kansanterveytemme vahvistamiseksi.